Ervaringsdeskundige Burn out

Dit ben ik, midden in mijn burn out. Een zwarte periode van ongeveer 3 jaar.

Opgebrand, uitgeblust, niet lekker in mijn vel, uitstelgedrag, opgejaagd gevoel, neerslachtig, slecht slapen, oorsuizen, nek- en rugklachten, stemmingswisselingen, altijd maar 'aan' staan,  hyperventilatie, hartkloppingen, maag- en darmklachten, paniekaanvallen, vergeetachtigheid, concentratieproblemen en ga zo maar door met veel lichamelijke en mentale klachten.

 

Een denker, een piekeraar, een controlfreak, perfectionist, willen voldoen aan de verwachtingen van anderen, mezelf alleen goed voelen door erkenning  van buitenaf, lat heel hoog leggen, niet zeuren maar doorgaan, 'please' gedrag, ... Herkenbaar? Het is allemaal voer voor de sluipmoordenaar, stress.

 

Ik had geen idee wat er met mijn hoofd en lichaam gebeurde. Was de controle over en grip op mezelf helemaal kwijt. Dus nou ja.. een paar weken vrij nemen zou de oplossing zijn, toch?

 

Die paar weken werden 3 jaar! Een proces vol schaamte, gevoel van falen en mezelf de schuld geven...

 

Gesprekken met een psycholoog, cognitieve gedragstherapie, het hielp me niet voldoende. Uiteindelijk ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en ben ik opgekrabbeld. 

 

Wat heb ik gedaan om uit mijn Burn out te komen?

Ik ben me gaan verdiepen in mijn brein. Van nature ben ik rationeel ingesteld, een overdenker, en wil ik begrijpen wat er gebeurt. Dus wat me in de weg zat ben ik op een positieve manier gaan gebruiken.

Hoe werkt het brein en wat voor invloed heeft het op je lichaam? Wat is nu precies stress en wat gebeurt er met mijn lichaam en brein bij langdurige stress? Hoe kan ik mijn lichaam  en brein tot rust brengen?

 

Er ging een wereld voor me open precies op het moment dat de huisarts me antidepressiva wilde voorschrijven. In overleg met haar heb ik deze geweigerd en ben ik met mijn lichaam en brein gaan werken. Binnen 3 maanden was ik een ander mens. Mijn klachten namen af, ik werd weer positiever en kreeg langzaam weer controle over mijn brein en lichaam en grip op mijn leven. Ik was er nog lang niet, maar het herstel was ingezet.

 

Omdat het werkte ging ik me nog veel meer verdiepen in het brein en het effect op je lichaam. Heb diverse trainingen en opleidingen gevolgd en alles zelf uitgeprobeerd. Het vergde veel discipline en doorzettingsvermogen. Ik heb ook meerdere malen uit mijn comfortzone moeten stappen, doodeng!

Ik heb me verdiept in voeding en supplementen ter aanvulling. Door mijn darmen beter te voeden, voelde ik me al snel energieker. In mijn hoofd werd ik positiever en daardoor kreeg ik ook meer energie. 

 

Ben aan de slag gegaan met mijn (negatieve) programmeringen die me jaren in de weg hebben gezeten. Denk aan een negatief zelfbeeld, please gedrag, altijd maar doorgaan, niet voelen maar denken, altijd de controle willen hebben, mezelf op de laatste plaats zetten, faalangst etc. Ik kreeg zoveel inzicht dat ik hier heel bewust mee aan de slag kon gaan en mijn mindset zelf kon gaan veranderen. Dit gaf me opluchting en het gevoel van vrijheid omdat de druk van presteren wegviel.

 

Daarnaast heb ik mijn omgeving, beweging, slaap, ontspanning en inspanning onder de loep genomen en heb daar bewust verandering in aangebracht. De praktische tips vanuit de wetenschap over het brein en lichaam hebben me enorm geholpen. Dat vergde wel doorzettingsvermogen en discipline. Maar een brein heeft minimaal 30 dagen nodig om een verandering positief te integreren als automatisme. Dus met dat gegeven in mijn achterhoofd bleef ik volhouden met als resultaat een gezonder brein en lichaam.

 

In mijn coachingsessies geef ik je breinkennis en leer ik je om de 7 elementen op een positieve manier in je leven te integreren en ze voor je te laten werken. We halen samen je patronen en programmeringen naar voren die niet meer voor je werken en gaan ze herprogrammeren. Daardoor krijg je een andere mindset en gaat het herstel zich inzetten.  Als ervaringsdeskundige weet ik hoe een stressbrein denkt en hoe een stresslijf reageert. Daardoor begrijp ik de struggles en ben ik ervoor om je er doorheen te begeleiden.

 

Ik gun iedereen de vrijheid, de balans, de rust, de energie en de grip op je brein en lichaam waardoor je je blijvend zoveel gelukkiger en gezonder voelt!

Wil jij ook deze shift in je mindset ervaren? Neem dan contact met mij op!

 

Liefs van Anoek